Herfst recept

Lieve thuisbakker,

Superleuk dat je onze eerste blog leest!

Het is weer herfst, buiten is het koud en de bladeren vallen van de bomen. Het liefst blijf je de hele dag lekker binnen zitten voor de openhaard. Iedereen heeft wel eens zo’n dag maar toch wil je niet de hele dag niks doen. Nou, wat kan je dan beter doen dan bakken!

Je moet misschien nog wel even door de regen en wind naar buiten om alle ingrediënten te halen maar het meeste heb jij als echte thuisbakker wel in huis.

Wat past er nou het beste bij de herfst? Natuurlijk een appeltaart, en niet zomaar één, maar een speculaasappeltaart met amandelspijsvulling. Ja, dat klinkt echt heel lekker he. Iedereen kent namelijk de gewone appeltaart, maar wij houden ervan om nieuwe dingen te proberen en niet standaard baksels te maken.

Dus vandaag hebben we een echt herfst recept voor jullie. De appelspeculaastaart met amandelspijsvulling. Wij hebben hem zelf ook gemaakt en vonden hem erg lekker.
Een echte aanrader dus.

Hieronder kun je het recept vinden (helemaal onderaan staan voorbeeld foto’s).
Wij wensen jullie veel bak- en eetplezier!

Benodigdheden:

Deeg:
-1 pak appeltaart mix
-175 gram Roomboter
-10 gram Koek en speculaaskruiden
-1 ei (M)

Amandelspijsvulling:
-300 gram Amandelspijs
-100 gram Roomboter
-1 ei (M)

Appelvulling:
-1 kilo Zoetzure appels
-5 gram Koek en speculaaskruiden
-30 gram Suiker
-(Eventueel rozijnen)

Voorbereiding:
Zorg dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn, leg ze alvast een halfuurtje buiten de koelkast. Op deze manier zijn ze makkelijker verwerkbaar.
Verwarm daarna de oven voor op 180˚C.
Zet alvast een springvorm van 24 cm ᴓ klaar. Doe een bakpapiertje onderin de springvorm en span daar de vorm weer overheen, knip daarna het overige pakpapier weg en vet de randen van de springvorm in met een beetje boter.

Bereiding deeg:
Als eerste ga je het deeg maken, want dit moet straks nog even afkoelen in de koelkast.
Snij de roomboter in kleine stukjes en doe deze samen met het ei, de appeltaartmix en koek en speculaaskruiden in een mengkom. Mix met de kneedhaken, in de eerste versnelling tot een stevig deeg waar, zonder nog verder met je handen te kneden, makkelijk een bol van de vormen is.
Zet het deeg, afgedekt, in de koelkast, zodat het kan afkoelen.

Amandelspijsvulling:
Verkruimel de spijs met je handen boven een beslagkom in kleine stukjes. Voeg vervolgens een ei toe en mix dit met de mixer met gardes. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze een voor een toe tijdens het mixen.

Taart:
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm hier mee, tip: gebruik een beetje bloem bij het uitrollen, dan plakt het niet zo aan het aanrecht. Zorg dat je een beetje deeg overhoudt voor het raster.
Als je de springvorm bekleed hebt, schep je alle amandelspijsvulling in de springvorm en verdeel je het over de bodem met de achterkant van een lepel.

Appelvulling:
Snij de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Voeg de suiker en koek en speculaaskruiden toe (en eventueel de rozijnen). Meng dit goed door elkaar met een lepel. Proef het zelf even, want je kunt altijd naar smaak iets meer suiker of koek en speculaas kruiden toevoegen. Schep daarna de appelvulling op de amandelspijsvulling en verdeel dit gelijk over de bodem zodat je overal evenveel vulling hebt zitten.

Taart:
Rol het beetje deeg dat je over hebt uit en snijd er strookjes van. Leg de strookjes in een raster vorm op de taart, zodat er ruitjes ontstaan.
Als je wilt dat de taart mooi gaat glimmen, moet je één eitje loskloppen en hiermee de taart bestrijken.

Doe de taart, 70 minuten, in de oven. Als de taart heel hard kleurt, en nog niet 70 minuten in de oven heeft gezeten, moet je even een aluminiumfolie op de taart leggen. Zo wordt je taart niet te bruin, maar kan wel de vulling nog goed gaar worden.

Nu is jouw taart klaar, eetsmakelijk! Tip: de taart smaakt ook erg lekker met slagroom!
Lees volgende week zondag weer een nieuwe blog met een nieuw en lekker recept!